Omarm je demonen met Yin Yoga

We hebben ze allemaal: onzekerheden, angsten, twijfels. We ervaren allemaal pijn en verdriet. Ook die succesvolle buurman of je altijd lachende collega. Allemaal hebben we een innerlijke wereld, waar velen van ons maar weinig contact mee hebben.

En juist dat contact maken met onszelf, met echt voelen en ervaren wat zich daar van binnen afspeelt, zou ons zo kunnen helpen. Heel vaak duwen we gevoelens van onzekerheid en angst weg, we willen er niet aan. Als we ze wegduwen, hoeven we er niet mee te ‘dealen’. Maar niets is minder waar.

Het wegduwen of negeren van gevoelens kan ertoe leiden dat we het contact met onszelf volledig kwijt raken, met alle gevolgen van dien. Het resultaat kan een burn-out zijn, depressie, of op zijn minst onszelf ongelukkig en niet tevreden voelen.

Die gevoelens van verdriet, pijn, onzekerheid en twijfel, noem ik demonen. Eigenlijk alle gevoelens en emoties die ervoor zorgen dat we niet ons volle potentieel kunnen leven, zijn demonen. Ze staan een gelukkig leven in de weg. Maar vergeet niet, ze horen er wel bij.

Die demonen horen bij ons. Zoals gezegd, iedereen ervaart deze gevoelens wel eens. Iedereen heeft onzekere momenten en angsten. Echt iedereen! De truc zit hem in het omarmen van deze gevoelens en gedachten.

Om de ‘negatieve’ gedachten en gevoelens te omarmen, zullen we ze eerst aandacht moeten geven. Laat het licht op ze schijnen. In feite zijn al onze demonen wonden van onze ziel die liefde en aandacht nodig hebben, of het nu kleine of grote wonden zijn.

Onze angsten, onze pijn en verdriet, ze komen ergens vandaan. Je hoeft niet altijd helemaal te analyseren waar ze vandaan komen, maar erken dat ze er zijn. Straf jezelf niet als je je onzeker of angstig voelt, maar kijk met liefde naar dat gevoel en omarm het. Daarmee haal je vaak de angel eruit en wordt het gevoel al een stuk minder heftig.

Op Bali offeren de Hindoes bloemen, eten en wierook aan de goden. Niet alleen aan de goden die iets voor ze kunnen betekenen, maar ook aan de kwade geesten, aan de demonen. Op die manier geven ze aandacht aan het negatieve, aan het donkere. Die kant hoort tenslotte ook bij het leven.

De Balinezen erkennen dus dat er kwade geesten zijn. En die kwade geesten, die zitten in ons. Door dit te erkennen en er zelfs liefde en aandacht aan te geven, geef je de ruimte aan je volledige zelf, aan het hele plaatje. Niemand is alleen maar sterk, blij en gelukkig. Er hoort een donkere kant bij die het licht extra kan laten schijnen. De witte en zwarte stip in het Yin Yang teken.

Pas als je alles wat je voelt en denkt volledig omarmt en lief hebt, kun je een connectie maken met je innerlijke wereld, je ziel.

Een serie om je hart te openen en je demonen te omarmen

Yin Yoga kan enorm helpen met het contact maken met je innerlijke wereld. Bij Yin houden we de houdingen langer aan, tussen de 3 en 5 minuten per houding. Het zijn meestal liggende en zittende houdingen. Juist dat stil zijn in een houding voor een langere tijd, geeft je de gelegenheid om je lichaam en je gedachten te observeren. Het nodigt uit tot introspectie. Yin Yoga daagt je uit om je weerstand te laten varen en alle omstandigheden te omarmen, precies zoals ze hier en nu zijn.

Het omarmen van je demonen vraagt om een open hart. Pas als je hart open is, als je open staat voor de wereld om je heen én je innerlijke wereld, kun je je angsten en onzekerheden de liefde en aandacht geven die ze verdienen.

Deze serie Yin houdingen openen het fysieke en emotionele hart. Ze stimuleren de hart- en longmeridianen. De longmeridiaan loopt van de voorkant van de schouder, over de arm, naar de duim. De hartmeridiaan loopt van de oksel, over de arm naar de pink. Meridianen lopen altijd zowel links als rechts, dus in dit geval over beide armen. In het Latijn vertaal je de long als ‘spirale’. Het is dus geen toeval dat de longen inspiratie en spiritualiteit symboliseren. Er is een grote (energetische) connectie tussen het emotionele hart en de schouders. Daarom zitten er ook een paar schouderopeners in.

Weet dat een Yin Yogahouding best een beetje oncomfortabel mag aanvoelen. Als je echter scherpe pijn voelt, pas dan de houding aan of kom uit de houding. Probeer zo langzaam mogelijk van houding naar houding te bewegen. We proberen het parasympathische zenuwstelsel te stimuleren, dus hoe rustiger we bewegen, des te beter.

Hartopener op bolster

Leg de bolster (of een opgerolde deken) in de lengte van je yogamat. Ga erop liggen, zodat je hoofd nog steeds op de bolster ligt. Zorg dat je hoofd wat hoger ligt, je kunt dus nog een dekentje of kussen onder je hoofd leggen, of leg iets onder de bolster zodat die ‘schuin’ staat.

De armen mogen wijd, om de hart- en long meridianen te stimuleren, die in de armen lopen. Sluit je ogen, ontspan je gezicht en kaken. Probeer met iedere uitademing van spierspanning los te laten, laat je helemaal wegzakken op de bolster en in de mat. Blijf 5 minuten in deze houding.

Cat-Cow

Om het lichaam na iedere Yin houding te neutraliseren, zodat het bloed en de energie weer vrij door het lichaam kan stromen, kun je op je rug of op je buik liggen op de mat. Je kunt in plaats daarvan ook een paar keer de Kat en de Koe doen.

Ga op handen en knieën zitten. Plaats je polsen onder je schouders, en je knieën onder je heupen. Wreven raken de mat. Op je inademing til je je hoofd op, je borst gaat omhoog, en je krult je staartbeen (je billen) omhoog, waardoor je je rug hol maakt. Op je uitademing gaat je kin naar je borst en maak je je rug bol. Gebruik ook de kracht in je armen om je rug zoveel mogelijk op te laten bollen.

Herhaal dit 10 keer. Je kunt deze Cat-Cow na iedere Yin houding in deze serie doen, doe hem dan telkens 10 keer.

Childpose met bolster

Vanuit de Cat-Cow breng je je billen richting je hielen, je gaat naar een Childpose (Balasana, Houding van het Kind). De grote tenen raken elkaar. Breng je voorhoofd op de mat. Wat anders is in deze Childpose, is dat je je armen op een bolster legt, zodat je armen wat hoger zijn dan je hoofd. Daardoor stretch je je schouders. Je kunt natuurlijk ook een opgerolde deken of een kussen gebruiken.

Blijf 5 minuten in deze houding. Is de houding niet comfortabel voor de benen, kun je een strak opgerolde deken of handdoek tussen je knieholtes leggen. Je kunt ook experimenteren met je knieën verder of minder ver uit elkaar brengen, of de bolster onder je armen omhoog of omlaag schuiven. Zoek naar de stretch bij je schoudergebied. Onthoud: een Yin Yogahouding mag best een beetje oncomfortabel aanvoelen.

Schouderopener met bolster

Je kunt eerst nog een Cat-Cow doen voordat je naar deze houding gaat.

Ga op je zij liggen. Onder je oksel leg je een bolster (of een strak opgerolde deken) en je hoofd ondersteun je met je hand. Buig je knieën een beetje voor je balans. Je vrije hand kun je plaatsen waar je wilt.

Laat je hele lichaam zwaar worden. Zorg dat je wat druk of stretch voelt rond het okselgebied, daar richting het schouderblad. Daar zitten veel Triggerpoints, dus het kan daar gevoelig zijn. Voel je weinig stretch, kun je altijd je elleboog wat verder van je af schuiven. Blijf 5 minuten in deze houding.

Doe vervolgens 10 keer de Cat-Cow en doe dan de andere kant.

Spiderman

Ga op je buik liggen, met één been opgetrokken in een hoek van 90 graden. Maak een kussentje van je handen waar je een wang op kunt leggen. Op die manier krijgen de schouders een lichte stretch.

Dit is een heerlijke relaxhouding. Mocht je last van je nek hebben, dan is deze houding weer wel een uitdaging. Als je ergens weerstand voelt in je lichaam, probeer daar dan naartoe te ademen. Met elke uitademing, kijk of je iets van die spanning los kunt laten. Blijf 5 minuten in deze houding.

Sfinx

Blijf op je buik, leg je onderarmen op de mat, je ellebogen op schouderbreedte. Je ligt nu in de Sfinx, een achteroverbuiging. Bepaal zelf hoe groot je de achteroverbuiging maakt door de afstand van je ellebogen met je lichaam te vergoten of te verkleinen. Mocht je de houding nog intenser willen maken, dan kun je je armen strekken in de Seal. Blijf 5 minuten in deze houding. Kom héél rustig omlaag naar je buik om uit de houding te komen.

Hierna kun je de Spiderman doen met het andere been gebogen voor 5 minuten.

Liggende twist

Draai op je rug. Breng je knieën naar je borst en draai vervolgens je knieën naar rechts, laat ze op de vloer terecht komen in een liggende twist. Zorg dat je beide schouders op de grond blijven. Armen mogen wijd. Je kunt je gezicht eventueel van je benen afdraaien, zodat je nek ook een beetje twist. Ontspan je lichaam zoveel mogelijk, laat alles zwaar worden, ook de spieren in je onderrug.

Blijf hier 3 minuten. Beweeg heel langzaam als je naar de andere kant gaat, en doe die kant ook 3 minuten.

Savasana

De laatste houding van de serie. Je mag 5 minuten ontspannen in een neutrale houding. Ga op je rug liggen, met je armen en benen gestrekt. Je bepaalt zelf of je je armen en benen wijd plaatst of juist wat dichterbij. Laat je hele lichaam zwaar worden op je mat en kijk of je de gedachten en gevoelens die bovenkomen kunt omarmen. Accepteer alle omstandigheden in je leven precies zoals ze nu zijn.

Namaste!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.