5 tips om reizend yogadocent te worden

Ik weet niet wat er eerder was, dat ik yogadocent wilde worden of dat ik reizend yogadocent wilde worden; volgens mij was het het tweede. Tien jaar geleden droomde ik al van een baan waarmee ik kon blijven reizen. Reizen is een droom voor velen en onderweg wat verdienen met dat wat je het liefste doet is natuurlijk geweldig.

Veel yogadocenten houden van reizen en Roos en ik zijn zeker niet de enige die de ambitie hebben om onze liefde voor yoga de wereld in te brengen. Als je ons blog vaker leest dan weet je dat, ondanks de prachtige bestemmingen, het zeker geen jaar in paradijs is geweest voor ons. We zijn dit jaar tegen van alles maar vooral tegen ons zelf aangelopen.

In dit blog geef ik vijf tips om je inzicht te geven in hoe wij aan werk proberen te komen. Daarnaast zul je kunnen lezen welke fouten wij hebben gemaakt, opdat jij ze niet zult maken!

1. Sociale Media

Al ruim voordat wij het uitstellen stopten en definitief besloten de sprong te wagen waren we al lid geworden van twee besloten Facebook groepen. Yoga Jobs all over the World en Yoga Jobs. Zo konden we zien wat er zoal gevraagd werd en op welke bestemmingen.

Wat ons nu opvalt is dat deze gratis groepen ook van alles aantrekt. Er worden per dag wel een stuk of vijf berichten geplaatst maar in het afgelopen jaar zijn we misschien ook maar vijf serieuze ‘jobs’ tegengekomen. Wat wel heel leuk is aan de Facebook groepen is de reactie van Indiase yoga docenten. Indiërs reageren veelvuldig, maar door een soort van ‘lost in translation’ zijn deze vaak hilarisch in plaats van serieus.

If you like to take me!

2. Gespecialiseerde websites

Serieuzere banen kun je vinden op een website als Yoga Trade. Dit is een soort Marktplaats waar yogadocenten en yoga-gerelateerde bedrijven elkaar ontmoeten. Voor beide partijen geldt dat ze moeten betalen om lid te worden van de website, zodat er over het algemeen serieuze banen te vinden zijn.

Hoe werkt het?

Als je wilt reageren op een baan dan moet je registreren. Er is een ‘Free membership’ maar dat geeft je niet meer dan een mogelijkheid om de ‘community’ te leren kennen. Informatie over de bedrijven die jouw zoeken krijg je pas als je betalend lid bent. Een Lidmaatschap kost $ 24 per jaar of als je je meteen voor twee jaar opgeeft dan betaal je $ 36.

Yoga Trade is duurder dan bijvoorbeeld Yoga Travel Jobs, maar wel vele malen beter dus wat mij betreft de beste keuze.

3. Yoga CV

Net als in het gewone leven is het hebben van een goed CV een ‘must’. Je kunt hierin natuurlijk al je werkervaring zetten, maar aangezien je voor dé yogabaan gaat hebben wij ervoor gekozen om alleen een yoga CV te maken.

Soms wordt er gevraagd foto’s mee te sturen of een filmpje te maken van een les. Een filmpje hebben wij nog niet gemaakt omdat we daar helemaal niet zo goed in zijn en het bijna nooit gevraagd wordt.

4. Netwerken

“Het is net werken”

Dit is één van mijn beroemde woordgrapjes, maar ik heb gewoon gelijk. Er zijn zoveel mensen die dit willen dus gaan zitten afwachten tot er iets voorbij komt heeft geen enkele zin. Je zult moeten werken om aan werk te komen. Mijn Facebook-netwerk is groot en veel mensen heb ik maar één keer of soms helemaal nooit ontmoet. Facebook is voor mij een waardevol yoga-netwerk waar ik veel inspiratie ophaal.

5. Blijf langer op één plek

Als je dan zover bent om je veilige leven los te laten en de wereld in te trekken dan hoop je natuurlijk dat je in een paradijs zult leven. Je geld verdienen met dat wat jij het liefste doet op een prachtig tropisch eiland. Dat is toch geweldig! Bij ons lukte dat niet heel erg omdat we blind naar Gili T gingen met een vaag aanbod.

Wat we daar al snel misten was het leven tussen gelijkgestemden. Naast het veilige leven van een baan, een huis, een kat en ook nog een flink zakcentje door yogalessen en massages lieten wij ook een heel netwerk van gelijkgestemde zielen achter. Collega-yogadocenten, thee drinken met trouwe studenten die je soms vertelden hoeveel ze hadden gehad aan die paar spirituele woorden of die verbale aanwijzing om de houding beter te voelen. We kwamen er op een tropisch eiland pas achter hoe belangrijk dat voor ons is.

“Als je op een paradijselijke plek les gaat geven kom je vakantiegangers tegen die je maar één of twee keer ziet, die soms voor het eerst op een mat staan en na de les vertellen dat dit echt niks voor hun is.”

Er zijn van die plekken op de wereld waar yoga meer leeft dan elders. Iedereen kent Bali en Ibiza als zulke bestemmingen en onlangs waren wij aan de westkant van Koh Phangan waar zich een actieve yoga-community bevind. Als je dus geen ‘lone wolf’ bent en je je graag begeeft onder gelijkgestemden probeer dan op zulke plekken aan het werk te komen.

Langer op één plek blijven is dus een goed idee zodat je de tijd kunt nemen om mensen te leren kennen, lessen te volgen bij anderen en eventueel zelf aan het werk te gaan.

Wat we nu anders zouden doen

Welke bestemming zou je absoluut wel en niet willen werken? Als gezegd, wij hebben gemerkt dat naar een plek reizen met een belofte om te blijven niet altijd goed uitpakt. Zeker als je gevoelig bent voor energie dan is niet elke plek de voor jou geschikte yoga plek.

Wat heb je nodig?

Veel yogadocenten zullen beamen dat je financieel niet rijk wordt van het geven van yogalessen. Dit is in Nederland en België zo, maar ook in de rest van de wereld. Sterker nog, er zijn zoveel yogadocenten die ook willen reizen en les willen geven dat yogastudio’s, yoga retreats, hotels, surf- en duikscholen etc. alleen maar vrijwilligersbanen aanbieden.

Wij hebben ons inmiddels voorgenomen om alleen nog maar als vrijwilliger te werken als het gaat om een non-profit organisatie. Op plaatsen in Thailand, Indonesië en de Filipijnen betalen klanten vaak bijna het zelfde tarief voor een yogales als in Europa. Een yogadocent niet betalen is in zo’n geval meer uitbuiting dan energetische uitwisseling en goed ondernemerschap.

Nu is dit onze keuze en dat hoeft niet per se de jouwe te zijn. Veel yogadocenten die reizen hebben net een docentenopleiding gedaan en vinden het prima om tegen kost en inwoning te werken, als ze maar ervaring op kunnen doen.

Dus vraag jezelf vooraf af wat je nodig hebt. Als een bed en een maaltijd voldoende is: “Go for it!”

Welke bestemming

Van Gili Trawangan hadden we een jaar geleden nog nooit gehoord. Het zelfde goldt voor het Maleisische kustplaatsje Marang. Gili T bleek een eiland vol zuipende jongeren te zijn en Marang ligt in een conservatief islamitisch gebied.

De energie die zulke plaatsen afgeven komt niet overeen met de energie die wij nodig hebben. Hieraan zit geen waardeoordeel over deze plekken, maar je moet je afvragen of dat een plek is waar je les wilt geven.

Waar wij achter zijn gekomen is dat er meer vraag naar yoga is op plekken waar gesurfd wordt. Veel surfers zien de voordelen van yoga en als je zelf wel eens gesurfd hebt dan weet je dat je op een surfplank overeenkomsten in houdingen tegenkomt; en dat heb ik het niet alleen over balans. Wij kwamen de afgelopen tijd steeds op plekken waar niet gesurfd maar gedoken wordt. Duikers zijn minder geïnteresseerd in yoga hoewel wij ze veel over goed ademen zouden kunnen leren.

Volle potentieel

Het leven van je volle potentieel als mens en yogadocent. Dit is wat wij onszelf en eenieder gunnen, dus of je nu yogadocent bent of iets totaal anders, realiseer je dat je iedere dag een keuze hebt om het anders te doen. Ons jaar is financieel gezien geen succes en we hebben ook minder gewerkt dan we hadden gewild, maar we hebben veel geleerd van de problemen waar we tegenaan zijn gelopen.

 

2 antwoorden op “5 tips om reizend yogadocent te worden”

  1. Net dit blog ontdekt via google :-), met volle aandacht gelezen, dankjewel voor het delen. Zet me aan tot denken en een beetje dromen. 😉

    Evelien

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.