Tussenstop Shanghai

Het nadeel van een voordelig ticket is dat je soms lang moet wachten op je aansluitende vlucht. Onze overstap op Shanghai duurt vanaf het moment van landen tot het moment van weer opstijgen bijna 14 uur.

Op het moment van schrijven hangt Roos over twee stoelen en lijkt daadwerkelijk wat slaap te pakken. Ik echter, heb in de afgelopen 29 uur niet meer geslapen en het ziet er naar uit dat dat de komende 10 uur ook niet gaat gebeuren. Niets te klagen hoor, want het hoort erbij en zolang ik bezig ben, zoals het schrijven van een blog houd ik het prima vol.

De vlucht van Amsterdam naar Shanghai verliep, ondanks de slapeloosheid heel vlot en voor ik het wist hingen we al boven de Gobi woestijn. We troffen Shanghai in een miezerige nevel aan, maar binnen was het lekker warm. “Het ruikt naar kroepoek!, zei Roos toen we de aankomsthal in kwamen.

Gelukkig heeft China de mogelijkheid om bij een lange ‘lay-over’ een tijdelijk visum on-arrival te krijgen voor maximaal 72 of 144 uur. We moesten er even voor in de rij staan, maar met een strenge knik liet de dame van de douane ons het land binnen.

Met de Maglev, een zweeftrein die boven de 400 km per uur haalt, ben je binnen 7 minuten in de stad. Helaas reed de trein in ons geval maar 300 per uur, maar de snelheid was alsnog indrukwekkend. Op het eindstation stap je eenvoudig over op de metro en voor je het weet begeef je je in een Chinatown waar geen eind aan komt.

Shanghai ligt dicht bij de kust en de Yangtze-rivier scheidt het oude ‘koloniale’ Shanghai van het, met wolkenkrabbers bebouwde deel van de stad. Als we de metro uitkomen worden we dan ook verrast door een ijskoude wind. We vluchten een winkelcentrum in waar we voor de eerste twee uitdagingen van China komen te staan. 1. Communicatie en een ander schrift. 2. Vegetarisch???? What??? De dubbele espresso en het flesje water komt goed, maar de meer-kazen-pizza wordt een pizza Hawaii met ham, die we er maar van af plukken.

Na deze broodnodige ‘break’ gaan we onderweg naar de Bund, een toeristische promenade langs de rivier waar je het verschil kunt zien tussen het ‘ouderwetse’ en het moderne Shanghai. Helaas is het miezeren weer begonnen. Miezeren hoeven wij aan Nederlanders en Belgen niet uit te leggen; je denkt dat het meevalt en ondertussen lopen je schoenen vol met water. Het uitzicht is ook niet echt geweldig vandaag dus zelfs ik kon geen excuus verzinnen om niet naar Starbucks te gaan. Sorry, oké!

In de tussentijd zaten we na de koffie alleen nog maar te knikkebollen en hebben we de reis naar de luchthaven weer gemaakt. Inmiddels weer ingecheckt en helaas nog niemand gevonden die ons heeft overtuigd dat onze bagage echt vannacht tegelijk met ons in Manila aankomt.

Nog vijfenhalf uur tot vertrek, inmiddels 18.45 uur ga ik mijn meisje maar eens wakker maken en op zoek naar iets zonder vlees of vis.

Wish me luck!

PS Foto’s en misschien een filmpje volgen, maar Facebook en Google worden in dit land gecensureerd volgens mij want internet is best snel maar deze twee bedrijven lijken maar niet geladen te kunnen worden.

6 antwoorden op “Tussenstop Shanghai”

 1. Genoten van je verhaal!! Ik was ook lekker de Starbucks ingedoken, gelijk hebben jullie. Succes met het scoren van een vegetarische maaltijd en goede voortzetting van de reis! Op naar Manila!!!!! Xxxx

 2. En het avontuur is begonnen! Nee, vega is in China nog niet bepaald ingeburgerd, hopelijk in de Filippijnen wel. Maar daar blijven jullie vast lang genoeg om de juiste adresjes te vinden. Ondertussen is voor de achterblijvers het loslaten nu ook begonnen. (De nieuwe yoga-‘juf’ deed haar best, maar ik kon alleen maar denken: “Ik wil Roos terug!” Niet heel mindful, maar ja, ik ben nog beginner hè.) Fijn om jullie een beetje te volgen via de blog. Goede reis!

  1. het is fijn om mee te reizen
   ik kijk dagelijks er naar uit
   geniet van et mooie n bijzondere van jullie reis
   ik geniet mee
   vadrtje henk

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.