Gili Trawangan: 2 redenen waarom niet en 1 waarom wel

Gili T zoals het in de backpacker-volksmond heet is voor ons niet meegevallen. Ofwel, we hadden andere verwachtingen toen we er heen gingen.

Het was ook te mooi om waar te zijn. Onze eerste buitenlandse yoga baan en dan nog betaald worden ook. We hadden uitgerekend dat we per maand € 200 over zouden kunnen houden. Da’s een hoop geld in Azië. Zoals ik al schreef in mijn blog over Vrijheid voelde het vanaf het begin al niet goed. De manager was een lief maar heel onzeker mens. Het lokale personeel aardig maar lui en de eigenaren bleken mensen te zijn die hadden begrepen dat yoga geld kan opleveren, maar hadden geen idee wat het was; wij vonden het on-yogisch.

We zouden twee maanden minimaal blijven en wellicht een half jaar. We kregen de indruk dat we dan medewerking zouden krijgen om officieel te mogen werken in Indonesië, maar al gauw bleken alle eerdere afspraken over boord te zijn gegooid.

Zelfs de manager bleek op een toeristenvisum te werken met alle risico’s van dien. Ze had geen idee wat ze aan het doen was dus het lokale personeel zat te roken in de yoga ruimte als er geen lessen waren. Het beloofde salaris en de drie maaltijden per dag gingen binnen twee weken op de schop. 6 weken later vertrokken we gedesillusioneerd met een verlies van € 350 van het eiland.

Maar goed, dit was een persoonlijke tegenvaller die voor een andere toerist niet geldt. Toch kan ik nog wel een paar redenen bedenken waarom je je tijd beter elders in Indonesië kunt doorbrengen.

1. “Trek een shirt aan!”

Misschien ben ik een beetje moraliserend of gewoon een ouwe lul aan het worden, maar als je na een lekker stranddagje weer de fiets op stapt dan trek je wat mij betreft gewoon een shirt aan. Ik ben zelf dicht bij zee opgegroeid en heb er nooit over nagedacht dat je ook zonder shirt naar huis kon fietsen, dus met dat ouwe lul zijn heeft het niets te maken.

Op Gili T is een groot gehalte met shirt-loze mannen. In elke leeftijds categorie en in elke fysieke vorm van het lichaam. Ook de dames vinden het fietsen in bikini geen enkel probleem, maar dat vind ik dan weer niet zo erg! 😉

Nee, onzin natuurlijk. Gili T ligt in Lombok en daar is een Islamitische cultuur. Als je rekening houdt met de lokale bevolking is je culturele beleving van een land echt vele malen groter.

 

2. Gili T heeft een vuil probleem

Een groeiend probleem op het eiland is het zwerfvuil maar ook de lokale bedrijven weten soms niet waar ze heen moeten met hun afval. In het midden van het eiland is een soort vuilnisbelt waar het grootste deel van het afval gedumpt wordt.

Het dorpshoofd was volgens de berichten die ik las en hoorde goed bezig om structureel een einde te maken aan al dat vuil zodat de economie kon groeien zonder dat het ten koste zou gaan van het milieu. Helaas werd de man tijdens ons verblijf gearresteerd op verdenking van corruptie, iets wat volgens de woonachtige buitenlanders een verzinsel was van andere corrupte eilanders.

Door deze arrestatie werd er helemaal geen vuil meer opgehaald. In de tussentijd was de overheid van Lombok tot een besluit gekomen om alle illegale gebouwen in een week tijd omver te bulldozeren dus de afvalberg werd steeds groter. Wees blij dat Google Odor nog niet bestaat!

Gili Eco Trust, een lokaal opgezette organisatie die op dit moment bijna volledig gerund wordt door buitenlanders doet haar best om zoveel mogelijk op te ruimen en veel van het vuil ook nog te hergebruiken door bijvoorbeeld afvalbakken te maken van doppen van plastic flessen. De huidige manager zag er vermoeid uit toen ik haar sprak. Officieel mag ze de functie niet bekleden en had ze een verblijfsvergunning als duik-instructeur nodig om in Indonesië te mogen werken.  Lokale eco-belasting die de duikscholen in rekening brengen bij de toeristen wordt door veel duikscholen niet betaald aan Gili Eco Trust zodat ze afhankelijk zijn van donaties en de merchandise die ze verkopen in de winkel.

Als je op de link van Gili Eco Trust klikt dan kun je zien wat ze nog meer doen. Van het redden van schildpadden en het voorlichten van de lokale bevolking over hoe om te gaan met deze bedreigde dieren tot het herstellen van koraal. Steun kunnen ze hier goed gebruiken, dus mocht je willen doneren of zelf als vrijwilliger in een leuk team willen werken dan is dit zeker een aanrader.

Maar waarom zou je er dan wel heen gaan?

Zie hier! Ik ben op veel plekken geweest en ik dacht dat ik alle zonsondergangen wel gezien had maar deze……. ?

En voor de criticus, deze foto is gewoon met een iPhone 5S gemaakt, niet bewerkt en dus geen filter. Gewoon zoals wij ‘m zagen.

Wat vind jij? Ben je er geweest of wil je er naar toe? Wil je iets van ons weten of heb je een totaal andere mening of ervaring. Reageer naar hartelust op onze website.

 

 

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.