4 of eigenlijk 10 dingen die zijn veranderd in 10 jaar backpacken

Tussen 2006 en 2008 heb ik voor het grootste gedeelte van die jaren als backpacker geleefd. Tien jaar geleden was ik dus ook op reis met een onbekende einddatum.

Dit blog is het eerste deel van een serie van twee. Het eerste deel gaat over de veranderingen in de backpackers wereld vanuit mijn perspectief in de afgelopen 10 jaar. Het tweede deel laat zich raden! 😉

Nieuwe technologie

Om maar meteen met de grootste verandering te beginnen zijn er op het gebied van technologie heel veel dingen veranderd in de afgelopen tien jaar. Om te beginnen zit ik dit nu in te tikken op mijn eigen computer; tien jaar geleden had ik niet eens een telefoon bij me.

Internetcafé

Tegenwoordig vraagt iedereen meteen naar een wifi-wachtwoord als ze een hotel, bar of restaurant binnen stappen, maar daar hoefde ik toen nog niet over na te denken.

Waar ik ook kwam, het eerste wat ik deed was checken waar er een goed internetcafé zat voor het contact met het thuisfront en de lange e-mails met reisverslagen die ik schreef. Daarnaast schreef ik in die tijd een reiscolumn voor een lokale krant. Blogs als waarbenjij.nu bestonden al wel, maar ik vond het blijkbaar handiger om mensen lastig te vallen door een persoonlijke e-mail te sturen.

Overigens zijn de internetcafĂ©s nog niet helemaal verdwenen, maar ik zou er geen aandelen in kopen. In Palma de Mallorca heb ik onlangs nog een bezoek gebracht aan een zogenaamde ‘locutorio’ omdat ik een print van een ticket nodig had. Hier in AziĂ« komen we ze her en der ook nog tegen, maar daar worden de oude internetcafĂ©s tegenwoordig gebruikt door gamers.

Telefoons

Zoals gezegd, ik reisde zonder telefoon. In eerste instantie was ik van plan om overal een lokale simkaart te kopen, maar al gauw bleek dat mijn Nokia 6310i het niet deed in Zuid-Amerika. In Peru kocht ik een lokale telefoon, maar eenmaal in Ecuador kwam ik er achter dat dĂ­e telefoon het daar ook niet deed. Aangezien ik geen zin en geen geld had om overal een telefoon te kopen gaf ik de moed op en bleven de sms-jes naar het thuisfront uit.

Over nu hoef ik het niet te hebben. Een deel van dit blog schrijf ik door, van mijn iPhone, een hotspot te maken omdat op Kapas Island geen wifi is en het laatste deel tik in een luxueuze bus met wifi aan boord onderweg naar Kuala Lumpur.

Als ik geen zin heb om mijn laptop open te klappen dan kan ik alles doen op m’n telefoon; zelfs bankzaken regel ik op de mobiel. Het is allemaal veel makkelijker geworden om contact te houden met de mensen thuis. Nadeel is wel dat ik alles meekrijg, waar ik toen soms dagen alleen maar daar was ben ik nu vaker thuis met mijn gedachten.

Facebook

Het wordt verguisd door de Ă©Ă©n en opgehemeld door de ander. Ik zelf heb een haat-liefde verhouding met het medium, maar mijn yoga-kennis en -netwerk speelt zich veelal af op Facebook.

Ik was in 2008 in Bolivia waar ik voor het eerst de vraag kreeg of ik op Facebook zat. Ik had er van gehoord maar had er niet veel mee. Nederland was in de ban van Hyves wat ik toentertijd een belachelijk nieuw medium vond.

Bellen via internet

In Cuzco zat ik in 2006 in een internetcafĂ© te chatten met mijn toenmalige vriendin in Nederland. We chatten via MSN, toen zij ineens typte: “Ik hoor je stem! Ik geloof dat ik gek word!” Toen ze even later weer diezelfde stem in het Spaans iets hoorde zeggen wist ze het zeker, ze was niet gek geworden. Zonder dat wij er over waren geĂŻnformeerd had MSN inmiddels de functie gekregen dat je ook kon bellen via de computer.

Skype leerde ik begin 2007 kennen en zo kon ik ook de mensen bereiken die zelf geen internet hadden zoals mijn moeder. Door een bedrag met je creditcard te betalen bel je voor een lage prijs naar alle telefoonnummers in de wereld.

Inmiddels bel je via WhatsApp, Facebook Messenger en Facetime. Deze functies zijn allemaal stukken beter dan Skype. Persoonlijk vind ik de kwaliteit van Skype nog altijd heel slecht, maar het voordeel blijft dat je goedkoop naar vaste en mobiele lijnen kunt bellen.

Lonely Planet of TripAdvisor

In twee jaar tijd heb ik twee dikke Lonely Planets, South America on a Shoestring versleten. Dit soort boeken wegen zwaarder dan mijn huidige laptop. Om gewicht te verliezen scheurde ik soms stukken uit van plekken waar ik al geweest was.

Op dit moment reizen we zonder Lonely Planet en ik denk dat we dat blijven doen. Boeken verouderen snel en ook al klopt de informatie op het internet ook niet altijd, het is over het algemeen sneller gevonden.

TripAdvisor is sinds het begin van onze reis ‘my new favorite thing’ geworden. Ik laat er zelf veel tips achter en lees ook graag reviews van anderen over een plek. De app op de telefoon is een beetje een onhandig kut-ding, maar dat was dat boek ook.

In het voordeel van Lonely Planet blijft de informatie ‘Getting there and away.’ In alle LP’s die ik heb gehad wordt altijd heel goed informatie gegeven over vervoer binnen en buiten de stad.

Maar, gelukkig hebben we tegenwoordig ook Google maps die er voor zorgt dat het busstation snel gevonden is. Maps werkt ook op GPS, zij het niet zo goed als wanneer je internet hebt, dus je kan beter bepalen waar je bent ten opzichte van de vreselijk slechte plattegrondjes van Lonely Planet.

Muziek luisteren

16 jaar geleden maakte ik een reis naar India en Nepal. Ik had een draagbare cd-speler bij me met een mapje vol met cd’s. Het was een hele vooruitgang want daarvoor reisde ik met een Sony Walkman met een doos vol met cassettebandjes.

10 jaar geleden kocht ik voor de reis een iPod die ik volstopte met 16 GB muziek van de cd’s die ik ooit had verzameld. Het was een enorme vooruitgang.

Inmiddels heb ik al jaren de Spotify app op mijn telefoon waarmee ik alle muziek die ik maar wil luisteren kan opzoeken en ook nog offline kan zetten voor als ik onderweg ben. Het is een hele vooruitgang.

Zelfde budget, hogere prijzen

De tijden dat je voor vijftig cent een halve liter bier kon kopen zijn zelfs in Azië vrijwel voorbij. Op het gebied van eten en drinken ben ik nooit een echte backpacker geweest. Daar bespaarde en bespaar ik niet op, simpelweg vanwege het feit dat ik van eten en drinken houd en je er gezonder en vrolijker bij blijft. Backpackers met doorgekookte spaghetti en een blikje tomatenpuree heb ik altijd uitgelachen; dan maar korter reizen!

Maar, feit is wel dat je anno 2017 minder lang met je geld doet dan tien jaar geleden en aangezien we ongeveer het zelfde budget hebben als toen zien we ons budget sneller slinken dan we willen weten.

Tatoeages

Tja, het is een beetje de tijdgeest en ook ik ben hier in meegegaan. Ik heb inmiddels 5 plakplaatjes laten zetten en heb plannen voor meer.

Tien jaar geleden kwam je hooguit een ‘chick’ tegen met een ‘aars-gewei’ of een ‘dude’ met een ‘tribal’ maar tegenwoordig moet je op z’n minst een spirituele tekst op je lijf hebben; of cup cakes, dat kan ook!

Meneer

Afgelopen maandag werd ik 43 en dus getuigt het van niet meer dan respect dat mensen mij op deze manier aanspreken. 😀

Ook tien jaar geleden was ik al wat ouder dan de gemiddelde backpacker maar nu is het verschil helemaal groot. Ik merk dan ook dat ik het niet automatisch meer naar mijn zin heb onder de backpackers; van sommigen zou ik tenslotte de vader kunnen zijn. We kiezen dan ook vaker voor een rustiger plek om te verblijven of een drankje te doen dan toen.

Een verandering die ik met argusogen bekijk is het feit dat ik minder flexibel ben dan vroeger. Een busrit van 36 uur over de Ruta 40 in Argentinië, een als gevaarlijk bekend staande route tussen Cuzco en Ayacucho en een verlaten grensovergang tussen Ecuador en Peru, waar ik Ecuador al uit was, maar Peru nog niet in mocht en dus de nacht in niemandsland moest doorbrengen. Toen zocht ik het op waar ik nu een extra overnachting boek om wat rustiger te reizen.

Waar ik wel blij van word is dat ik me realiseer dat wat Roos en ik doen geweldig is. Het gros van de jonge twintigers die zich nu te buiten gaan aan grote flessen bier en emmers met goedkope rum en wodka zijn waarschijnlijk over tien jaar ouders van gemiddeld 2,1 kinderen, hebben een lease-auto en kantoorbaan. Daar is niet persé iets mis mee als dat je passie en droom is, maar wij zijn blij dat we ons vrij genoeg voelen om te gaan en staan waar we willen. Bovendien ben ik van plan dit over tien jaar gewoon weer of nog steeds doen.

2 antwoorden op “4 of eigenlijk 10 dingen die zijn veranderd in 10 jaar backpacken”

  1. Geweldig weer om te lezen, mijn facebook is alweer een poos gedeactiveerd dus zodoende heb ik jouw bday gemist. Happy belated dus nog even via deze weg!
    Groetjes aan Roos en geniet van jullie mooie reis Xx Flor

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.