Prana: de valuta van het leven

Vorige week heb ik me zes dagen lang in de wereld van Rebirthing Breathwork gestort. Ja, opnieuw geboren worden dus. Niet letterlijk uiteraard, maar het idee is dat je door middel van een Rebirthing sessie onderdrukte pijn en emoties los kunt leren laten. En dat alles door middel van ademhaling.

We zeggen wel eens dat de adem de sleutel van het leven is. Ook ik riep deze zin regelmatig in mijn yogalessen. Maar ik heb de afgelopen week iets ongelooflijk belangrijks geleerd. Het is niet de adem, maar de energie die we door die adem opwekken, die voor ons van levensbelang is. En bij Rebirthing Breathwork creëer je enorme hoeveelheden van die energie door snel en diep te ademen. Het gevolg is dat die energie onderdrukte emoties en gedachten in je onderbewuste los kan maken. Je reinigt eigenlijk jouw energetische systeem. Doordat je eigenlijk opnieuw de kans krijgt om die onderdrukte gevoelens écht te voelen, verliezen ze hun kracht en verdwijnen ze uit je onderbewuste.

Emoties zijn er om te ervaren. Ze komen op, duren gemiddeld 90 seconden en gaan dan weer weg.

Maar vaak duurt het helemaal geen 90 seconden dat we ons rot voelen! Dat kan wel uren, de hele dag of zelfs langer duren. Dit komt omdat we er onbewust allemaal andere oude emoties bijhalen. Wat dus langer dan 90 seconden duurt, is dus eigenlijk ‘drama’. En dit drama zijn in het verleden onderdrukte emoties. Die komen omhoog als ons onderbewustzijn wordt herinnerd aan een eerder voorval, we worden ‘getriggerd’. De truc is dus om een opkomende emotie niet te onderdrukken maar toe te laten.

In de yoga noemen we de energie die vrij komt bij zo’n Rebirthing sessie Prana. Het wordt in de Chinese geneeskunde ook wel Chi of Qi genoemd. De letterlijke vertaling is levenskracht. De Chinezen en Indiërs wisten het eeuwen geleden al: het is de basis van al het leven. Sterker nog, het is de basis van het hele universum, en alles wat hoger is. Laten we dit voor het gemak God noemen. En dan bedoel ik niet een man met een baard, maar de Goddelijke energie. Dat wat de basis is van alles. Zonder er iets religieus van te maken. Je kunt het ook iets anders noemen, waar je je dan ook maar prettig bij voelt.

We beoefenen yoga om de prana, de energie, op te wekken en door ons lichaam te laten stromen. Daar krijgen we zo’n ‘high’ gevoel van tijdens de eindontspanning (savasana). We willen dus dat de prana blijft stromen. Als we ziek zijn, fysiek of mentaal, is dat een gevolg van prana die niet goed stroomt in het lichaam. Het zit dan ‘vast’. Zo kan prana ook vast gaan zitten in je gewrichten en spieren. Het is dus niet alleen de doorbloeding die we willen stimuleren, maar juist de stroom van prana. En eigenlijk maakt het dan niet veel uit wat je dan doet. Maar dat bewegen, dat doet iets met ons. Wetenschappers verklaren dit als de verse zuurstof die in grote hoeveelheden worden ingeademd als je sport.

Ik heb laatst een geweldig artikel gelezen waarin fysicus Yury Kronn stelt dat dit maar een klein deel van onze werkelijkheid is. De grote ontdekkingen die de westerse wetenschap in de afgelopen vier eeuwen heeft gedaan hebben slechts betrekking op 4 procent van onze werkelijkheid. Jazeker, volgens de meest recente berekeningen komt slechts 4 procent van de massa-energie van het universum voor rekening van atomaire materie en elektromagnetische energie. Dat wil zeggen, door het spul dat we kunnen zien en/of meten.

En de resterende 96 procent? Dat wordt aangeduid met de vage term ‘donkere materie’. Het is datgene wat we niet begrijpen en niet kunnen verklaren.

Het is wat Kronn subtiele energie noemt, prana dus. Dat goede gevoel na het sporten is dus een gevolg van prana die volop kan stromen. Die energie is overal om ons heen, we zijn ervan gemaakt, de natuur is prana maar ook alles wat de mens gecreëerd heeft. Iets kan meer of juist minder prana hebben. Natuur en vers voedsel bijvoorbeeld, geven meer prana af dan gebouwen en verpakt voedsel. Zo is het ook dat positieve woorden én gedachten meer prana hebben dan negatieve.

Prana, zo kwam vanmorgen tot mij, is eigenlijk de ‘currency of life’. De valuta van het leven. Het is gratis, iedereen heeft er toegang toe. Alles wat je moet doen, is het zoveel mogelijk opwekken en laten stromen. Dit betekent ook dat je moet zorgen dat de prana niet ‘vast’ komt te zitten in je lichaam. Dit kun je doen door je te uiten. Te vertellen hoe je je voelt, boos of verdrietig te worden (ja ook in het openbaar!), creatief bezig te zijn, wat er dan ook voor zorgt dat jij je ei kwijt kan. Jezelf volledig laten zien zoals je bent, met al je kwaliteiten en je ‘min’punten. Dat kan wel spannend zijn en het vergt ook enige oefening.

“Prana flows where the attention goes.” David Lurey

Toen ik in India was, hoorde ik van de Sadhu’s, heilige mannen die in de Himalaya in grotten mediteren. En dan ook alleen mediteren, verder doen zij niets. Daarmee creëren ze een enorme energie, prana, voor de wereld. Eigenlijk zijn ze een energie-generator. Ze eten niet, ze drinken niet, ze slapen niet. Ze zijn in een staat van Samadhi, diepe meditatie. Hun lichaam veroudert niet, ze zijn los van veroudering en de dood. Hoe kan het, dat ze niet eten, niet drinken, niet slapen, niet ouder worden? Hoe is dat in Godsnaam mogelijk? Wetenschappelijk gezien is het ook niet mogelijk. Na een paar dagen zonder water is je lichaam zo uitgedroogd dat je lichaam in een shocktoestand raakt. De nieren stoppen ermee, en dat is het begin van het einde. Maar, dit is maar die 4 procent die de wetenschap kan verklaren. Die werkelijkheid die gaat over atomen en natuurkundige processen. Maar de overige 96 procent…. Die raken we hier mee aan.

Tijdens de Rebirthing cursus merkte ik dat ik veel minder honger had. Ik heb slechts twee maaltijden per dag gegeten, en dat waren lichte maaltijden. Verder geen tussendoortjes of wat dan ook. En dat terwijl ik thuis, in Nederland, altijd honger had. En dan vooral als ik aan het werk was op kantoor. Hoe kan dit?

Op plekken waar er veel prana is, buiten dus, en dan met name in de natuur, voelen wij ons beter. We zijn opgewekter en voelen ons energiek. We denken niet constant aan eten. Denk ook aan de natuurvolken, die zijn veel dichter bij de natuur, bij de aarde. Ze hebben weinig nodig om een betekenisvol leven te leiden. Ze zijn minder vaak ziek en bijvoorbeeld kanker komt bij dit soort volken bijna niet voor.

Die verlichte Sadhu’s hebben met hun gemediteer zoveel prana gegenereerd, dat ze geen voedsel of water meer nodig hebben. Dat ze niet meer hoeven te slapen. Slaap is bedoeld om het lichaam te herstellen. Maar met zoveel prana in en om het lichaam, is dit niet meer nodig. En in het klein heb ik dit ook ervaren tijdens de Rebirthing cursus. Weinig eten, weinig slaap nodig hebben.

Alles wat we dus nodig hebben is prana.

De valuta van de wereld, van het Goddelijke. Als je er nog dieper over nadenkt, is alles wat wij als mens denken dat we nodig hebben, zoals voedsel, een dak boven ons hoofd, kleding, veiligheid, allemaal een illusie. Het enige dat we écht nodig hebben, is prana. Dat betekent dat je die vervelende kantoorbaan toch echt aan jezelf te danken hebt. Het hoéft namelijk niet. We zijn met z’n allen gehecht aan materiële zaken, en dat is prima. Het brengt natuurlijk ook een stuk comfort met zich mee. Maar nodig? Nee, je kunt gerust met een stuk minder leven. Sterker nog, met niets. Niets fysieks, alleen de prana. Alleen de levensenergie en het lijntje met God. Wat een bevrijdende gedachte!

Het betekent ook dat alles één is. We zijn allemaal van dezelfde bron van Goddelijke energie, prana. Aan de buitenkant zien we er natuurlijk allemaal anders uit. Niemand is hetzelfde. Maar dat is slechts de buitenkant. Onze energie, onze zielen, zijn van dezelfde energie gemaakt.

Universe: Uni = één en Verse = lied. Eén lied.

Om een gezond en gelukkig leven te leiden, moeten we ons richten op activiteiten, voeding, omgeving en gedachten die allemaal veel prana hebben en genereren. Veel buiten zijn, vers voedsel eten, creatief bezig zijn, dansen, zingen, mediteren, bewegen en het moeilijkste: negatieve gedachten omdraaien naar positieve. Waar ben ik blij mee, waar ben ik dankbaar voor? Begin en eindig je dag met één ding te bedenken waar je dankbaar voor bent. En een Rebirthing sessie kan ik iedereen aanraden. Laat de prana stromen!

4 antwoorden op “Prana: de valuta van het leven”

  1. Wat een mooi verhaal lieverd en wat goed dat je dat zo hebt ervaren. Ben onwijs trots op je, je bent een powervrouw! Tot snel?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.