Ontspullen

Als je het woord ontspullen opzoekt via Google dan krijg je bijna 31.000 hits in minder dan een seconde. Als je het Engelse ‘declutter’ intikt zelfs bijna 6 miljoen in dezelfde tijd.
Ontspullen is een trend en zo gek is dat eigenlijk niet.

Clutter betekent warboel dus eigenlijk is de Nederlandse vertaling van ontspullen een nette vorm van je troep opruimen.

We hebben volle agenda’s; werk, overwerk, vrijwilligerswerk, sociale verplichtingen, een sportschool-abonnement, waar je je haastig naar toe spoed om net te laat een yogales binnen te lopen, zodat je even lekker een uurtje kunt ontspannen. Al die drukte zorgt voor een warboel en dat is precies de reden dat er zoveel yogastudio’s geopend worden. Mensen willen orde scheppen in de chaos, die het leven heet.

Ruimte maken in je hoofd kan alleen als je letterlijk ruimte maakt. Een ruimte waar je bijvoorbeeld mediteert of yoga beoefend moet niet teveel prikkels afgeven en dus zul je alleen ruimte in je hoofd kunnen scheppen als je niet te veel spullen om je heen hebt. Mensen die mijn yogalessen volgen weten dat ik geen enorme fan van buitenyoga ben en dat komt vooral door alle prikkels die daar zijn. Maar…..het ging hier over ontspullen!

De grote paradox van de trend van ontspullen is toch wel dat er boeken over zijn geschreven, die mensen vervolgens gaan kopen. Dus…je koopt eerst nog meer spullen zodat je leert hoe je afstand moet nemen van dingen. Waar gaat het mis?

Onze economie is gebaseerd op consumeren. Dat is mijn hele leven al zo en is door de toename van welvaart alleen maar meer geworden. Dat is waar het mis gaat. We zijn rijker geworden en we willen meer. We zien wat de buren kopen en dat willen wij ook en voor je het weet heb je een zolder of een garage vol met spullen waar je nooit meer naar om kijkt.

Toen Roos en ik besloten om ons leven om te gooien zijn we meteen begonnen met opruimen. Het was een hele klus, die alles bij elkaar maanden geduurd heeft. (We moesten tenslotte nog werken, overwerken, vrijwilligerswerk doen, vrienden en familie bezoeken en met haastige spoed naar een yogales gaan om even een uurtje te ontspannen). Ondanks het feit dat ik al eerder een jaar of twee als een soort nomade heb geleefd hebben we in de afgelopen 6 jaar al veel weg gedaan, maar nog steeds teveel bewaard. De verzameling van Roos was wel groter dan die van mij dankzij die eerdere reisperiode, maar ook ik ben zo gehecht aan spullen.
Het ontspullen ging gepaard met de ene emotie na de andere. Luid lachen om kinderversjes die je gemaakt hebt tot huilen van frustratie omdat je alle blaadjes van SO’s van een jaar op de middelbare school hebt bewaard. Het absolute toppunt was de doos waar ‘troep’ op stond.

Maar waarom zou ik gaan ontspullen? Het ligt me niet in de weg!

Harde valuta! Echt, serieus! Misschien vind je het onzin en laat je niet leiden door trends. Gelijk heb je, want ik ben ook altijd sceptisch over iets dat ‘in’ is. Aangezien wij een ander leven wilden gaan leiden zijn we noodgedwongen met de trend mee gegaan en we kunnen zeggen dat het op een dieper niveau echt werkt. Je krijgt letterlijk ruimte in je hoofd omdat je minder spullen hebt.

Ja, maar wat bedoel je met harde valuta?

De meeste spullen die we hadden zijn zo naar de kringloop gegaan. Daarmee zorg je in ieder geval dat anderen nog iets aan jouw oude troep hebben. Wij zijn dol op deze alternatieve economie en aangezien er in Leiden al minimaal vijf kringloopwinkels zijn kun je zeggen dat jouw zooi geld oplevert.

Ja, maar levert het mij ook wat op?

Zeker! Wij hebben uitgerekend dat wij met Marktplaats verkoop de afgelopen maanden zeker
€ 1.000 en waarschijnlijk meer hebben verdiend. Een oude iPod van 8 jaar oud, boeken (10 non-fictie boeken leverde €30 op bij de Slegte), de meest nutteloze uitvinding van Apple, de iPad, leverde nog een leuk bedrag op ondanks dat het kreng alweer twee jaar oud was, zelfs onze barrels van fietsen, die we eigenlijk zo aan de straat hadden willen zetten leverde binnen een dag € 90 op. Als ik jou was zou ik dus even kijken wat voor rommel je eigenlijk hebt en wat je niet of bijna nooit meer gebruikt.
Eén ding moet je wel weten over Marktplaats. Gratis geld bestaat niet dus voor die € 1.000 moet wel gewerkt worden. Roos had er een dagtaak aan maar toonde een ijzeren geduld wat uiteindelijk werd beloond. Ontspullen is dus wel hard werken!

Terug naar de bewustzijnskant van ontspullen. Als gezegd, het creëert letterlijk ruimte en het is ook een absolute oefening in, daar heb je het weer, loslaten.

Soms word je noodgedwongen uitgedaagd om je spullen waar je aan gehecht bent los te laten. Je zit in een bus die de bergen in rijdt. De reis is prachtig, landschappen van overweldigende schoonheid, maar de rit is nogal hobbelig. Vanaf het moment dat het begon te hobbelen zit je om de vijf minuten te voelen in je broekzak of je telefoon er nog zit. Dat gaat vijf uur lang goed en dan constateer je een half uur voor aankomst dat je ‘m toch kwijt bent geraakt, dat er één jongen achter je heeft gezeten en die heeft net de bus verlaten, dat hij waarschijnlijk gezien heeft hoe de telefoon viel, deze heeft opgeraapt en niet het fatsoen had om ‘m terug te geven. Op dat moment ben je boos, verdrietig, teleurgesteld in jezelf maar ook in die ander. Deze emotie wordt aan de ene kant veroorzaakt doordat er iemand in je persoonlijke ruimte is geweest en aan jouw spullen heeft gezeten, maar aan de andere kant is het ook precies de emotie die ontstaat omdat je iets, waar je aan gehecht bent, gedwongen los moet laten.

Mocht je overigens toch behoefte hebben aan het kopen van een boek voordat je begint dan zou je het boek van de Japanse Marie Kondo kunnen overwegen. Houd in dat geval wel rekening dat het hier gaat om ‘hardcore’ ontspullen want van Kondo mag je alleen dingen houden die je echt plezier geven; “Does it spark joy?” noemt zij dat. Ik heb geen aandelen en heb het boek zelf niet gelezen, maar soms moet je investeren in een nieuwe levensvisie. Verder vind je op het internet nog meer extreme ‘ontspullers’ waarvan sommigen zelfs maar 15 spullen in eigendom hebben.

Zover zijn wij nog lang niet dus hier een laatste tip:

Doe het rustig aan. Wij hebben bewust maandenlang gedaan over dit project. We zijn heel systematisch te werk gegaan. Eerst de vliering, toen de schuur etc. De afgelopen zomer hebben we het project zelfs even stop gezet omdat dat de drukste maanden van het jaar waren. Pas in oktober zijn we weer begonnen met de laatste fase. En….het mooie is, van de spullen die we in de maanden ervoor dachten dat we het gingen bewaren ging alsnog de helft weg.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.