Afscheid nemen doet een beetje pijn!

Groep 8, 1986

De titel van dit eerste blog is de enige tekst die ik me kan herinneren van de musical aan het einde van mijn basisschool periode. De laatste tijd heb ik de tekst vaak gebruikt en daarbij het gemaakte pruillipje gemaakt dat ik toen in opdracht van de schooldirecteur, de heer Wilson, moest maken.

Op dit moment lijden Roos en ik allebei heel veel pijn. Onze lieve vriend Poes, of Billie, zoals we hem meestal noemden, hebben wij gisteren weggebracht naar z’n nieuwe baasje. Poes is een makkelijk dier. Geef hem liefde en eten en het maakt hem niet uit waar en met wie hij slaapt. Wij daarentegen, voelen ons schuldig dat we hem in de steek laten en voelen ons verdrietig omdat we aan hem gehecht zijn. Het afscheid doet op dit moment heel erg veel pijn.

Loslaten is wat mij betreft een ontzettend ‘jeukwoord’ geworden dat door veel mensen te pas en te onpas wordt gebruikt om te laten zien hoe goed ze met moeilijke situaties om kunnen gaan. Toch is loslaten precies wat we aan het doen zijn, ook al doet dat een beetje pijn.

De afgelopen maanden hebben we veel van onze spullen weg gedaan omdat we zo minimalistisch mogelijk willen gaan leven. Dat heeft ons letterlijk ruimte gegeven, maar het psychologische effect is bijzonder groot. Ruimte ontstaat als je durft los te laten, ook al doet dat pijn. Tijdens één van onze ontspullings-sessies rolden de tranen over onze wangen vanwege de herinneringen die we tegen kwamen, maar ook door frustratie over het feit dat je je zo druk kan maken over spullen.

Als yogi’s leren wij over onthechten en ik kan me herinneren dat alleen al het lezen over onthechten ontzettend veel pijn en boosheid bij mij opriep tijdens mijn yogadocenten-opleiding. Onthechting is iets wat onmenselijk is, alsof je je gevoel moet uitschakelen, zo dacht ik toen.

In de afgelopen jaren heb ik geleerd dat het juist alles met gevoel te maken heeft en dat onthechten juist alleen kan als je je gevoel inschakelt. Alleen als je echt durft te voelen, dingen los te laten en je kan onthechten van je baan, je luxe leven, je vrienden, je kat, etc., maak je keuzes die je helpen groeien.

De afgelopen 3 jaar hebben Roos en ik ongelooflijk veel gewerkt. Een baan en daarnaast iedere dag yogalessen geven. Ik merk dat ik zelfs aan het harde werken gehecht ben geraakt. Een week geleden nam ik afscheid van mijn baan en ik voel me af en toe een spijbelaar omdat ik niet continu aan het werken ben. Het werd echter wel tijd om het wat rustiger aan te gaan doen. Vaak ging ik vermoeid van van alles naar een studio om les te geven om de studenten vervolgens te vertellen hoe ze beter voor zichzelf konden zorgen.

“Practice what you preach!”

Dat is wat er regelmatig aan ontbrak en dus is het tijd voor zowel Roos als mijzelf om ons weer wat te verdiepen in de yoga, in meditatie. Dit om weer ruimte te maken door zaken en wezens waar we aan gehecht zijn los te laten, daarmee buiten onze comfort-zone te geraken en van daaruit weer te groeien als collega, als partner, als yogi maar bovenal als mens.

Wat de gevolgen zijn van onze keuze is ons pijnlijk duidelijk, maar die pijn gaat weer voorbij.

Wil je meegroeien? Zoek je inspiratie of wil je ons helpen te groeien? Reis dan gezellig met ons mee.

Volgende bestemming: De Filipijnen.

 

 

14 antwoorden op “Afscheid nemen doet een beetje pijn!”

 1. hoi Erwin en Roos, wat een mooie eerste blog! Ik wil jullie heel veel toewensen voor deze reis: plezier, geluk, succes, mooie en bijzondere momenten, geduld, doorzettingsvermoge etc. Geniet van jullie reis en ik blijf jullie zeker volgen.Aimee

 2. Mooi en herkenbaar, dat ‘…door frustratie over het feit dat je je zo druk kan maken over spullen.’ Ik lees mee hoor!

 3. Lieve Erwin en Rosanne,
  Wat een mooie en ontroerende blog van jullie. Ik wens jullie wel een hele mooie reis toe. Knap hoor, hoe jullie je hart volgen en hoe jullie je dromen najagen! Wens jullie alle geluk, liefde en gezondheid toe die je maar wensen kan. Leuk om op de hoogte te blijven van jullie via de blogs die jullie schrijven! Enjoy!!
  Liefs Diana Metz-Brouwer

 4. Hoi Roos en Erwin,

  Wat een mooi eerste blog, zo inspirerend ook! Ik wens jullie een prachtige reis toe waarin jullie veel over jezelf en de wereld om ‘ons’ heen mogen leren. Heel veel geluk én gezondheid en ik ga zéker meelezen hier. Liefs Flor

 5. Wat een mooie eerste blog! Ik wens jullie een goede reis met veel bijzondere ontmoetingen, belevenissen en dat het jullie brengt wat jullie ervan hopen. Geniet ervan en maak er iets moois van!

 6. Erwin en Roos wij wensen jullie heel veel succes en lekker genieten, met wat jullie allemaal gaan ondernemen kees mary en de kids

 7. Hoi Erwin,

  Ik weet niet of je me nog kent. Ik heb yoga les van je gehad bij De Yogastudio op vrijdagochtend. Heerlijke lessen waren dat! Wat een super avontuur gaan jullie beginnen zeg! Hebben jullie al een idee wat voor route etc jullie zouden willen afleggen of gaat deze op gevoel en doen wat goed voelt! Vaak de juiste manier. Ik bevind me momenteel (na een aantal maanden Azie) alweer sinds mei in Nieuw Zeeland waar ik hot yoga in combinatie met martial arts heb ontdekt (Budokan yoga). Benieuwd naar jullie avonturen en misschien kom ik jullie nog wel ergens ter wereld tegen! Geniet ervan en laat los!!

  1. Hey Naomi,

   Ik moest even denken, maar dat was maar 20 seconden. Leuk om van je te horen en ga eens kijken wat Budokan Yoga is, want klinkt interessant. Alles ligt open voor ons vanaf half februari dus wie weet komen we elkaar ergens tegen.

 8. Ga ervoor!!!! En ervaar, geniet, leer en volg jullie hart! Dat maakt jullie wie jullie zijn en daardoor zo bijzonderen uniek en vooral waardevolle vrienden….. xx

 9. Beste Rosanne & Erwin,
  Wat een groot(s) avontuur gaan jullie tegemoet! Hoop van harte dat deze verre reis jullie zal brengen wat jullie zoeken. Ik heb in ieder geval nu al grote bewondering voor jullie.
  Alle goeds voor nu en in de (nabije) toekomst!
  Liefs van Femmie ❤️

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.