4 redenen waarom ik gezonder leef door vegetarisch te eten

Ik realiseer me dat dit nogal een stelling is, maar ik kan jullie vertellen dat het waar is. Weet je waarom? Het is namelijk mijn waarheid.

Er zullen veganisten zijn die vegetariërs hypocriet vinden omdat dierenleed niet alleen het doden van dieren betekent en er zullen carnivoren zijn die het onzinnig vinden omdat vlees en vis eten nu eenmaal iets is wat wij mensen doen. Dat deden we al toen we nog in berenvellen liepen!

Allemaal waar en zoveel mensen zoveel meningen. Deze is van mij en ook volledig op mij van toepassing. Ik leid een gezonder leven doordat ik vegetarisch ben gaan eten.

Vorige week waren de social media kanalen te klein vanwege een filmpje van een slachthuis in het Belgische Tielt. Ik kijk nooit daar dit soort beelden. Dat doe ik niet als er een onthoofdings-filmpje van een terroristische organisatie verschijnt en dat doe ik niet als er een filmpje verschijnt van een dierenrechtenorganisatie. Helaas heb ik voldoende fantasie om me iets bij dit soort beelden voor te stellen.

Van veganist tot carnivoor, van yogadocent tot verzekeringsmedewerker tot snackbareigenaar; iedereen vond het vreselijk en de daders moesten worden gestraft. Helaas heb ik ook voldoende fantasie om me voor te stellen hoe een aantal van deze mensen hun commentaar leverden terwijl ze hun kroket in het bedrijfsrestaurant pletten op hun bruine boterham. “Wir haben es nicht gewusst!”

Of je nu bewust biologisch of onbewust het goedkoopste vlees uit de schappen pakt, alle dieren gaan via een slachthuis als dat in Tielt. Misschien was het gedrag van de gefilmde medewerkers een exces en gaat het niet overal zo, maar persoonlijk ben ik bang dat het geen exces is. Bovenal, het heet niet voor niets slachthuis. Er wordt geslacht. Als je dat naar mensen vertaalt dan wordt er gemoord.

Zoals gezegd, het is mijn waarheid en vandaar uit wil ik jullie 4 redenen geven waarom ik gezonder leef omdat ik geen vlees en vis eet.

1. Zuiver geweten en geen negatieve energie in je lijf

Stel. Je wordt met heel veel anderen in een rij gezet. Andere wezens om je heen dwingen je om te gaan lopen in een richting waarvan jij niet weet waarheen en waarvan je het gevoel hebt dat dit niet goed voor jou gaat aflopen. Alleen de gedachte al creëert stress in mijn lijf. Het verhaal gaat door en je ziet je einde naderen, een kokend bad water, een shredder, gebruik je eigen fantasie als je dat nog kunt.

Een dier heeft net als wij gevoel en kent ook het gevoel van angst en stress. Het vlees in de kroket dat jij over je boterham uitsmeert is met stress in het lichaam gestorven. Als yogi geloof ik in prana (levensenergie). Een lichaam dat is gestorven onder stress heeft een negatieve energie in het lichaam wat jij tot je neemt als je het opeet. Die negatieve energie van het dier kan ook effect hebben op jouw energie.

2. Gevarieerder eten

Een tijdje terug zag ik iemand een oproep doen voor een vriend die kok was. Deze kok zocht inspiratie voor vegetarische gerechten. Ik kan zo’n oproep alleen maar toejuichen maar tegelijkertijd vroeg ik mezelf af waarom mensen die voor een creatief beroep als kok hebben gekozen niet kunnen bedenken dat je meer kunt variëren en creatiever kunt zijn met groenten dan met vlees en vis. Overigens kun je voor de meest creatieve manieren van koken het beste terecht op veganistische blogs zoals de Groene Meisjes.

Loop een markt op en kijk naar de kleuren om je heen. Bij de slager liggen twee, misschien drie kleuren. Bij de groenteboer wel tien. Alleen mijn beste vriend, die kleurenblind is, heeft wat mij betreft een excuus om hier niet creatiever van te worden.

3. Bewustere keuzes

Ik eet gezonder sinds ik geen vlees en vis meer eet. Eén van de reden is eigenlijk al bij punt 2 beschreven; ik eet gevarieerder, hoewel dat tijdens het reizen niet altijd opgaat omdat je vaak voor de zelfde gerechten kiest en je afhankelijk bent van de lokale groenten van het moment.

Overigens merken wij in Azië dat het makkelijker is om vegetarisch te eten dan in Nederland. Nederlandse restaurants bieden dan wel steeds meer vegetarische gerechten aan maar helaas zie ik toch te vaak nog de geitenkaassalade of een bladerdeegbootje.

Ik eet gezonder omdat ik meer groente eet. Hoe veel groente krijg je in een restaurant als je spareribs bestelt? Een klein dotje sla en een mayonaise dressing die de meeste mensen laten staan omdat het vlees de maag zo vult dat er geen plek meer is. Als je vegetarisch bestelt krijg je vaak een paar soorten groenten op je bord, die net zo vullen en meer voedingsstoffen afgeven aan je gezonde lichaam.

Uiteraard zullen er nu voedingsdeskundigen onder jullie zijn die vinden dat ik bepaalde voedingsstoffen mis, maar ik ben er van overtuigd dat dat wel meevalt. Het allerbelangrijkste is dat je goed moet luisteren naar je lichaam en niet naar de stem van je ego. Over luisteren naar je lichaam gesproken, de vierde reden is voor mij een niet onbelangrijke reden.

4. Nooit meer buikpijn

Zeker als ik uit eten was geweest kon ik zo’n last hebben van mijn maag of darmen. Grote hoeveelheden vlees die mijn spijsverteringsstelsel niet aan kon.

Ik zeg heel vaak tegen mensen: “Ik kom van mixed grill!” Ik hield zo van vlees en vis dat ik een levend dier kon zien en dan honger krijgen. Als ik een menukaart in mijn hand had dan bestelde ik het grootste stuk vlees. Overigens at ik ook altijd mijn groente maar het ging natuurlijk om het vlees. Kortom, ik kom van ver, maar ik ben zo blij dat ik het niet meer eet.

Als je dit blog tot het einde hebt weten te brengen dan wil ik je bedanken voor je tijd. De mensen die mij kennen weten dat ik ondanks dat ik soms kort door de bocht kan gaan ook graag mijn mening met een lach verkondig. Er is niemand die dat overigens beter kan dan Dominee Gremdaat; de aanleiding voor dit filmpje was anders maar de boodschap is duidelijk. Bovendien is dit veel vermakelijker dan het filmpje uit Tielt.

 

 

 

4 antwoorden op “4 redenen waarom ik gezonder leef door vegetarisch te eten”

 1. Hoi Erwin,
  Ik heb onlangs voor het eerst je blogs gelezen. Leuk hoor!
  Wij waren van plan om naar Gili Islands te gaan, maar vreesden precies wat je beschreef in je blog.
  Ik heb wel een vraag over bovenstaand stuk. Je schrijft: “Ik lijd een gezonder leven doordat ik vegetarisch ben gaan eten.”
  Lijd je echt? Ik krijg juist de indruk dat je nu alleen nog maar geniet van het leven door de keuzes die je hebt gemaakt!
  Klopt dat, dan zou ik dat maar snel veranderen in “ik leid een gezonder leven…”
  Hartelijke groet en happy traveling!

  1. Hoi Etty,

   Dank voor je oplettendheid, ik krijg er rode wangetjes van. Soms lijd ik nog wel, als we bijvoorbeeld geen restaurant kunnen vinden waar ze vegetarische gerechten serveren. Gelukkig lukt het uiteindelijk altijd, dus ik zal de tekst meteen aanpassen.
   Wat betreft de Gili’s zijn wij alleen op Trawangan geweest. Ik hoor dat Meno en Air rustiger zijn, maar kan ik dus niet uit eigen ervaring met je delen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.